Milyen árnyékoló szerelhető tetőtéri ablakokra?

Általános kérdések

A tetőtéri ablakok – vagy más néven tetőablakok – a nyílászárók egy specializált típusai, hiszen dőlésükből kifolyólag nem szerelhető fel melléjük például sem hagyományos redőny, sem reluxa. Egy tetőtéri nyílászáró árnyékolása azonban messze nem lehetetlen feladat, csak meg kell találnunk a megfelelő típusú kiegészítőket hozzá. Hogy melyek ezek?

  • Kültéri vászon árnyékoló
  • Roletta

Kültéri vászon árnyékoló

A kültéri vászon árnyékoló az egyik leginkább kézenfekvő megoldás a tetőtéri ablakokhoz, különösen abban az esetben, ha belső alternatívára egyáltalán nincs lehetőség. Amint neve is mutatja, a kültéri vászon árnyékoló kívülről képes biztosítani a tetőtéri ablak, és ezáltal a tetőtér helyiségeinek teljes árnyékolását, ami a legjobb és legmodernebb szigetelés mellett is rendkívül fontos, hiszen a tető közelsége miatt kánikulák idején nagyon nehéz szinten tartani a belső hőmérsékletet.

A kültéri vászon árnyékoló rendszerint hatékonyabb alternatíva, mint a roletta, mert nemcsak az árnyékolás, hanem a napsugarak felfogása is még jóval azelőtt történik, hogy azok elérnék és felmelegítenék a nyílászáró üvegfelületét, ami utána természetes fűtőtestként működik órákon át. Ennek köszönhetően a nyári időszakban akár több fokkal is mérsékelhetjük a tetőtér hőmérsékletét, közvetetten pedig a klímára fordított költségeket.

Amennyiben kifejezetten tetőtéri ablakhoz kerül felszerelésre a kültéri vászon árnyékoló, az üvegszálas szövetet a gyártók egy speciális PVC bevonattal látják el annak érdekében, hogy még jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak, ezáltal eső, hó, szél vagy UV-sugárzás sem árthat neki. Az efféle árnyékolók rendszerint kétféleképpen működtethetők, ezáltal a manuális, speciális kampóval történő mozgatás mellett motorizálhatók is, aminek jóvoltából gombnyomásra mozgathatjuk a teljes szerkezetet. Ez főként magasan fekvő nyílászárók esetében kifejezetten jó megoldás!

Roletta

Ha ragaszkodnánk a klasszikus belső árnyékolókhoz a tetőtéri ablakok esetében is, akkor a roletta a legjobb alternatíva, ami nemcsak könnyedén szerelhető, hanem mindemellett esztétikus megjelenéssel és hatékonysággal is kecsegtet. Ehhez a roletta speciális, rugós feszítésű szerkezettel ellátott változatára van szükségünk, ezt a típust ugyanis úgy alakították ki, hogy ebben a döntött állásban is feszesen tartsa az árnyékolást végző vásznat. Ezt a feszességet a tetőtéri roletta esetében a speciálisan kialakított, feszített rugóval ellátott tengely biztosítja, ami folyamatosan húzza vissza az árnyékolót, ezáltal döntött állapotában sem tud meghasasodni.

Milyen árnyékoló szerelhető tetőtéri ablakokra?

A tetőtéri roletták a szerelés szempontjából mindig az ablakszárnyra kerülnek – ergo bárhol alkalmazhatók –, méghozzá szinte bármilyen színben és mintával kérhetők annak érdekében, hogy könnyedén hozzáigazíthatók legyenek a nyílászáró árnyalatához és stílusához. A tetőtéri roletta motorizálására az ablakszárnyra történő szerelés miatt nincs lehetőség, ellenben manuálisan nagyon könnyedén és egyszerűen működtethető, ezáltal a szövet súlycsővel ellátott végét az árnyékolás mértékének megfelelően a kívánt mértékig húzzuk, majd ott megakasztjuk, és már élvezhetjük is az ebből fakadó előnyöket.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák