Befolyásolja-e a napellenző színe az árnyékolást?

Napellenző

A napellenző iránt érdeklődők között általános tévhitként kering, hogy a kérdéses kiegészítő ponyvájának színe kisebb vagy nagyobb mértékben, de befolyásolja az árnyékolás minőségét. Sokan úgy tartják, hogy minél sötétebb a textil, annál hatékonyabb a napellenző, azonban ez ebben a formában nem igaz, és az alábbiakban el is mondjuk, hogy miért.

  • A szín nem befolyásolja az árnyékolás minőségét
  • Ami a napellenző hatékonyságát befolyásolja

A szín nem befolyásolja az árnyékolás minőségét

A napellenző esetében a ponyva színe soha nem befolyásolja az árnyékolást, hiszen ezen a szinten mindezt csak az anyagminőség, az anyagösszetétel határozza meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába néz ki másként egy fehér és sötétbarna napellenző, az árnyékolás minősége mindkettő alatt ugyanolyan lesz, hiszen a ponyva színe nem befolyásoló tényező. A textil ugyanis minden árnyalatban pontosan ugyanúgy szűri meg a napfényt, és pontosan ugyanolyan árnyékot ad, ezáltal sokkal fontosabb szempont a ponyva minősége, a szövés finomsága és sűrűsége, mint az, hogy mennyire sötét a napellenző.

Befolyásolja-e a napellenző színe az árnyékolást?

A tévhit gyökere egyébiránt abból fakad, hogy az emberek hajlamosak nagyobb szilárdságot és tartósságot tulajdonítani a sötétebb színben pompázó tárgyaknak, ebből fakadóan a napellenző ponyváját is sokan hatékonyabbnak gondolják, ha sötétebb árnyalatú. Hogy ez milyen nagy tévhit, azt tökéletesen alátámasztja az, hogy egy a szín szempontjából megkopott, ámde a ponyva szerkezetét tekintve kiváló állapotban lévő napellenző árnyékolási teljesítménye és tulajdonsága pontosan olyan jó, mint újkorában volt.

Ami a napellenző hatékonyságát befolyásolja

Természetesen a leírtak nem jelentik azt, hogy nincsenek olyan tényezők, amelyek ne tudnák negatívan befolyásolni a napellenzők hatékonyságát. Mint a fentiekben kiderült, a színfakulás és alapvetően az árnyalat nem sorolhatók ide, ellenben például a ponyva állapota már igen. Ha például a napellenző textilje annyira elhasználódott – a környezeti hatások, a szél vagy az UV-sugárzás hatására –, hogy anyagkárosodás, anyagvékonyodás lépett fel, ezáltal kisebb lyukak is keletkeztek, abban az esetben, az árnyékoló már nyilván képtelen megfelelően ellátni a feladatát.

Szintén negatívan hathat a napellenző hatékonyságára a rossz beállítás és a dőlési szög, amit minden esetben a telepítést végző szakemberek kalibrálnak be annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb szögben tudjon kellemes árnyékot szórni a teraszra, az erkélyre vagy ahová éppen felszerelésre került.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák