Napellenző felépítése

Napellenző

A napellenző az egyik legjobb módja annak, ha szeretnénk olcsón, stílusosan és egyben hatásosan árnyékolni egy nagyobb felületű erkélyt, kiülőt vagy teraszt annak érdekében, hogy a legnagyobb nyári melegben is kellemesen hűvös környezetben élvezhessük a jó időt. Amennyiben napellenző vásárlásán gondolkozunk, és szeretnénk idő előtt megismerkedni minden porcikájával, az alábbi tudásanyag segíthet megválaszolni néhány kérdést.

  • Ponyva
  • Tengely
  • Karok
  • Mozgatáshoz használt eszközök
  • Érzékelők

Ponyva

A ponyva minden esetben a napellenzők legfontosabb eleme, hiszen nemcsak a jellemzően erős szövetanyag végzi az árnyékolási teendők legjavát, hanem ezt láthatjuk egyben a legtöbbet is. A napellenző ponyvái ma már szinte bármilyen színben és mintázattal kaphatók, és jellemző rájuk a kiemelkedő tartósság, a magas UV védelem, valamint az öntisztuló képesség, aminek jóvoltából nem kell tartanunk a fakulástól, a koszolódástól, valamint attól sem, hogy pár éven belül esetleg le kell cserélnünk. A mai ponyvaanyagok már nagy méretben is képesek megőrizni kimagasló tartósságukat, ezáltal akár jelentősebb alapterületű teraszok árnyékolására egyaránt ideálisak.

Tengely

A tengely a napellenző mozgatásának egyik kulcsa. Rendszerint a falra szerelt merev vázra, vagy tokozott változatban a tokszerkezetbe kerülnek beépítésre. Erős fémszerkezete rendkívüli tartósságot garantál, és működése teljesen olyan, mint a redőnyöknél ismert tengelyeké, hiszen a megfelelő irányba történő mozgatáskor feltekerik vagy kieresztik a ponyvát.

Napellenző felépítése

Karok

A modern napellenzők többsége csuklókaros kivitelezéssel rendelkezik. A karok egyrészt hozzájárulnak ahhoz, hogy a napellenző teljesen kieresztett állapotában is masszív szerkezet maradjon, másrészt hozzájárulnak a ponyva feszességéhez, harmadrészt pedig elősegítik magát a mozgatási folyamatot is. A karok rendszerint a ponyva alatt helyezkednek el, színük pedig szabadon megválasztható.

Mozgatáshoz használt eszközök

A napellenzőket általánosságban kétféle módon lehet mozgatni:

  • kurblival, avagy manuálisan, kézi erővel;
  • egy csőmotorral ellátva fali kapcsolóval, vagy távirányítóval.

Egyik eszköz sem jobb, mint a másik, ellenben a motorizált megoldás értelemszerűen kényelmesebb, noha lényegesen drágább is.

Napellenző felépítése

Érzékelők

A napellenzők opcionálisan felvértezhetők különféle érzékelőkkel, amelyek abban az esetben ajánlottak és indokoltak, ha az árnyékoló már motorizálásra került. A leggyakoribb szenzor általában a szélérzékelő, amely képes arra, hogy például viharban, vagy nagy széllökések esetén automatikusan visszahúzza a ponyvát, megóvva azt a sérülésektől. Ezen felül beépíthető még fényérzékelő is, ami éjszaka automatikusan visszahúzza a napellenzőt, erős napsütésben, pedig magától kiereszti azt.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák