Szükség van-e kőművesmunkára napellenző szerelése után?

Napellenző

Mivel a napellenző felszerelése rendszerint homlokzatra történik – noha természetesen vannak kivételek, de erről később –, sokakban felmerül a kérdés, hogy vajon szükség van-e utólagos kőművesmunkára a kérdéses ponyvás árnyékoló felszerelését követően? Az alábbiakban ezzel a témával kapcsolatban gyűjtöttünk össze minden fontos tudnivalót!

  • A legtöbb esetben nincs szükség kőművesmunkára napellenző szerelésekor
  • Lehetnek kivételek

A legtöbb esetben nincs szükség kőművesmunkára napellenző szerelésekor

Bár a napellenző szerelése többnyire homlokzatra történik, ezáltal egy elkészült, színezett falra, azonban az árnyékoló olyan speciális kialakítással rendelkezik, hogy egy gyakorlott mesterember számára nem okoz problémát úgy felhelyezni a tartószerkezetet, hogy az ne tegyen kárt a falban. Bár a folyamat minden esetben fúrással jár, ez azonban megfelelő szerszámokkal és előkészületekkel úgy kivitelezhető, hogy annak semmi nyoma se maradjon. A fúrt lyukakat pedig teljes egészében eltakarja az árnyékoló masszív szerkezete, amennyiben tehát a fúrófej egy kicsit le is verné a külső vakolást, az rögtön takarásba kerül.

Szükség van-e kőművesmunkára napellenző szerelése után?

Fontos kiemelni, hogy a napellenzők nem csak homlokzatra szerelhetők fel! Nem ritka eset ugyanis, hogy például erkélyeknél a plafonrészhez kerül hozzáerősítésre, de sokszor a tetőgerendák is ideálisak lehetnek ebből a célból. A plafonra történő szerelés kapcsán a fentiekben leírtak a mérvadóak, míg a gerendához való erősítéskor egyáltalán nem érintjük a falat, a fához pedig könnyebben és károkozás nélkül kapcsolható hozzá a fémszerkezet, tehát kőművesmunkára garantáltan nincs szükség.

Lehetnek kivételek

Persze a kivételek minden esetben erősítik a szabályt, ennek megfelelően a napellenző szerelésekor is előfordulhat, hogy a szerelés előtt vagy után kőművest kell hívni. A fal állapota ugyanis bár kívülről lehet, hogy makulátlan, a szép borítás mögött azonban nem kizárt, hogy nagyon komoly szerkezeti hiányosságok találhatók, ami fakadhat elöregedésből, beázásból, de a kivitelező trehányságából is. Erre nem lehet előre felkészülni, így előfordulhat, hogy a napellenző felfúrásakor a homlokzati pucolás egy nagyobb része is leesik, amit nem lehet már eltakarni az árnyékoló szerkezetével. Ilyen esetben az utólagos kőművesmunka elengedhetetlen.

Szintén szükséges lehet egy kőműves bevonása a munkába akkor, ha a fal nincs vízben, vagy annyira egyenetlen, hogy nem lehet rá biztonságosan napellenzőt felszerelni. Ilyen esetben az árnyékolót egy megfelelő szakember nem telepíti, hiszen azt vagy nem lehet makulátlanul felfogatni, vagy lehetetlen beállítani, így ilyen esetben – ami rendszerint nagyon ritkán fordul elő – a kőművesmunka elengedhetetlen.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák