Mennyire tartósak a napellenzők?

Napellenző

A napellenzők bár rendkívül masszív és tartós szerkezetek, amelyek az árnyékolástechnika világában kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek, de sajnálatos módon ezek sem örökösek, így előre meghatározott életciklussal rendelkeznek. Természetesen ezt rengeteg tényező befolyásolhatja, éppen ezért a rendeltetésszerű használattól vagy a tulajdonostól legalább annyira függ a szavatosság, mint például a beépítés minőségétől.

  • Általánosságban a tartósságról
  • Ezért ne válasszunk olcsó napellenzőt

Általánosságban a tartósságról

A napellenzők tekintetében a tartósságot érdemes két részre osztani, ezáltal az árnyékoló két nagyobb elemére, avagy

  • a mozgatást is végző masszív alumínium tartószerkezetre;
  • valamint a ponyvára.

Kijelenthetjük ugyanis, hogy míg a tartószerkezet, a csuklókarok ritkábban hibásodnak meg, addig a ponyvát már sokkal gyakrabban kell cserélni, aminek az oka nem más, minthogy lényegesen nagyobb mértékben van kitéve a környezeti hatásoknak.

A napellenző ponyvarésze ugyanis konkrétan a legtöbb munkát végzi az árnyékolás tekintetében, hiszen kiengedett állapotban a Napból érkező összes UV sugárzást elnyeli, ezáltal közvetlenül érheti eső, szél és megannyi egyéb erőhatás is. Ennek függvényében nem meglepő, hogy a textilanyag hajlamos egy idő után megfakulni, megkopni és kilyukadni. Természetesen ezt az állapotot drasztikus módon késleltethetjük, ha például csak akkor használjuk napellenzőinket, amikor valóban szükség van rá, és nem tartjuk őket folyamatosan nyitott állapotban.

Persze ne gondoljuk azt, hogy az alumínium vázszerkezet nem tud meghibásodni! Itt ugyanis rengeteg apró, főként mozgó és súrlódó alkatrész található, amelyek hajlamosak elfáradni, elkopni vagy eltörni. Nagy általánosságban azonban kijelenthető, hogy a váz rendszerint kétszer annyi időt bír ki, mint a napellenző ponyvája, de 10-15 éves életciklus – ami hétvégi házaknál vagy kimagaslóan körültekintő használatnál akár 20 évre is emelkedhet – így is elvárható tőle.

Ezért ne válasszunk olcsó napellenzőt

Mint minden árnyékolástechnikai terméknek, úgy ma már a napellenzőknek is vannak a piacon olcsóbb, ámde gyengébb minőségű változatai. Ezek bár ránézésre ugyanúgy nézhetnek ki, mint a közép- vagy prémium kategóriás termékek, de a tapasztalat azt mutatja, hogy nem véletlenül forgalmazza ezeket szinte senki sem Magyarországon. Míg ugyanis egy jobb minőségű napellenző ponyvája erős UV-védelemmel rendelkezik, és évekig a fakulás jeleit sem tapasztaljuk rajta, addig egy olcsóbb típusnál már az első évben tapasztalhatjuk ezeket a hátrányokat. Ugyanez pedig elmondható természetesen a vázszerkezetről és a mozgó alkatrészekről is, amelyek gyakran már az első szezon után javításra szorulhatnak. Ebből következik, hogy a minőség minden esetben egyenesen arányos a tartóssággal a napellenzők esetében is!

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák