Szükség van-e a szúnyoghálók karbantartására?

Szúnyogháló

A szúnyogháló kapcsán sokan úgy vélik, hogy mivel egy végtelenül egyszerű szerkezetről van szó, ezért nem is igényel különösebb karbantartást, ami bizonyos esetekben, és bizonyos típusú rovarhálók kapcsán talán igaz állítás, azonban nagy általánosságban nem lehetne ilyen egyszerűen elintézni ezt a témát. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk mindent, amit erről tudni kell.

  • Minimális karbantartás
  • Amikor a karbantartás már nem elég

Minimális karbantartás

A mai, modern szúnyoghálók közül a fix szerkezetes, tehát nem mozgatható szúnyoghálók azok, amelyek semmiféle karbantartást sem igényelnek a felszerelésük után, ami nem meglepő annak függvényében, hogy a portalanítást leszámítva nem is igazán tudnánk érdemben hozzányúlni az efféle hálókhoz. Természetesen van azért kivétel, ennek megfelelően a legtöbb mozgatható szúnyoghálóra nem árt odafigyelni, és időközönként kisebb karbantartási munkálatokat elvégezni rajtuk!

Mozgatható szúnyogháló alatt esetünkben a rolós típusokat értjük, amelyek kapcsán a szerkezethez magához nem tudunk hozzányúlni – meghibásodás esetén általában amúgy sem lehetséges a javításuk – így a karbantartás kizárólag a mobilitáshoz hozzájáruló vezetősínt érinti. Legyen szó akár fel-le, akár jobbra-balra mozgatható típusról, a síneket évente legalább két alkalommal fontos kiporszívózni, vagy más módszerekkel megtisztítani a szennyeződésektől, akadozás esetén pedig minimális WD40 alkalmazása is indokolttá válhat.

Amikor a karbantartás már nem elég

Természetesen vannak olyan esetek, amikor a karbantartás már nem elég, ergo nem tudjuk megelőzni a bajt, vagyis bekövetkezik a szúnyogháló megsérülése. A fix rovarvédelem esetén ezek rendszerint apróságok, gyakran otthon is orvosolható problémák szoktak lenni, mint amilyen a hálószakadás, vagy nagyobb erőhatás esetén a tokszerkezet elengedése, esetleges törése vagy egyéb sérülése.

A mozgatható szúnyoghálóknál a meghibásodási faktor sokkal szélesebb skálát ölel fel, ennek megfelelően az imént említett vezetősínek meghajlása vagy eltörése mellett a rugós adagolószerkezet is felmondhatja a szolgálatot, de ugyanígy érheti sérülés magát a hálót vagy a tokszerkezetet. Mivel a rolós szúnyoghálók rendszerint komplikáltabb szerkezetek, ezért meghibásodásuk esetén rendszerint csak a csere jelenthet tartós és megfelelő megoldást.

Felkeltettük érdeklődését?
Vegye fel velünk a kapcsolatot!
Kapcsolatfelvétel

Miért éppen mi?

Több ezer elégedett ügyfelünk az igazi gyümölcse munkánknak, mely nap mint nap motíválja csapatunk tagjait.

Referenciák